marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Babka budyniowo-marchwiowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Babki są pysznymi ciastami z różną gamą składników dodatkowych np. mak, ajerkoniak. Można także serwować babki z dodatkiem marchwi,awokado lub szpinaku.

Babka budyniowo-marchwiowa

Składniki:

Babka budyniowo-marchwiowa

 

  • 5 jaj,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 60 dag.margaryny do pieczenia,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1 torebka budyniu waniliowego lub śmietankowego,
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 2 duże słodkie marchewki,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • kilka kropel aromatu cytrynowego lub waniliowego,
  • tłuszcz do formy,
  • bułka tarta do wysypania.

Sposób przygotowania:

Babka budyniowo-marchwiowa
Marchewki oczyścić, opłukać i zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Margarynę utrzeć z żółtkami oddzielonymi od białek, jeśli się ma zamiar ubić i dodać pianę. Następnie dodać cukier, startą marchewkę, budyń i dalej ucierać mikserem ręcznym lub z komorą. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do reszty składników wraz z ziemniaczaną oraz aromat do ciasta. Pianę ubić i dodać na koniec. Wymieszać delikatnie gumową łopatką całość. Blachę falistą lub też cwibakową wysmarować margaryną oraz wysypać bułką tartą. Wylać masę do formy i wstawić formę do nagrzanego wcześniej do 180 st. C piekarnika. Piec z 45 min. Pod koniec pieczenia,zajrzeć do piekarnika i wbić długi patyczek w ciasto. Jeśli nie jest oblepiony ciastem, babka się upiekła. Potem wyjąć ciasto, wyłączyć i odwietrzyć piekarnik. Po ostygnięciu ciasto wybić z formy na płaski talerz lub deskę. Kroić i podawać.