Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 526]

Babka buraczana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wyjątkowa babka ponieważ jej główny składnik to burak czerwony. Babka jest wilgotna i mocno czekoladowa.

Babka buraczana

Składniki:

Babka buraczana

 

  • 35 dag ugotowanych obranych czerwonych buraków
  • 35 dag mąki pszennej
  • 1 szkl. oleju
  • 5 jajek
  • 20 dag cukru
  • 5 dag gorzkiej czekolady
  • 3-4 łyżki kakao
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

dodatkowo:

  • tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy
  • gotowa biała polewa czekoladowa do dekoracji

Sposób przygotowania:

Babka buraczana

Przygotowanie buraków:

Babka buraczana
Obrane wystudzone czerwone buraki miksujemy

Ugotowane, ostudzone buraki miksujemy na gładką masę za pomocą blendera.

Przygotowanie ciasta:

Babka buraczana
Do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą formy przelewamy ciasto

Czekoladę gorzką ścieramy na drobnych oczkach tarki.
Suche składniki łączymy razem (przesiewany przez sitko).
Do misy miksera wkładamy zmiksowane buraki.
Włączamy mikser na średnie obroty, dodajemy po 1 jajku. Następnie stopniowo wlewamy olej. Do powstałej masy dodajemy w 3 porcjach suche składniki. Mieszamy na niskich obrotach.

Do gotowego ciasta dodajemy startą gorzką czekoladą. Mieszamy.
Przygotowane ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą formy na babkę.

Etap końcowy:

Przygotowaną formę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni i pieczemy ok.1 godzinę do momentu aż patyk wbity w ciasto będzie suchy.
Po upieczeniu zostawiamy babkę jeszcze na ok 0,5 godziny do wystygnięcia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

Po tym czasie wyciągamy ostrożnie z formy. Gdy babka całkowicie ostygnie dekorujemy ją gotową polewą czekoladową przygotowaną według przepisu na opakowaniu.