Sposób przygotowania:
Babka buraczanaPrzygotowanie buraków:

Ugotowane, ostudzone buraki miksujemy na gładką masę za pomocą blendera.
Przygotowanie ciasta:

Czekoladę gorzką ścieramy na drobnych oczkach tarki.
Suche składniki łączymy razem (przesiewany przez sitko).
Do misy miksera wkładamy zmiksowane buraki.
Włączamy mikser na średnie obroty, dodajemy po 1 jajku. Następnie stopniowo wlewamy olej. Do powstałej masy dodajemy w 3 porcjach suche składniki. Mieszamy na niskich obrotach.
Do gotowego ciasta dodajemy startą gorzką czekoladą. Mieszamy.
Przygotowane ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą formy na babkę.
Etap końcowy:
Przygotowaną formę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni i pieczemy ok.1 godzinę do momentu aż patyk wbity w ciasto będzie suchy.
Po upieczeniu zostawiamy babkę jeszcze na ok 0,5 godziny do wystygnięcia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Po tym czasie wyciągamy ostrożnie z formy. Gdy babka całkowicie ostygnie dekorujemy ją gotową polewą czekoladową przygotowaną według przepisu na opakowaniu.