Sposób przygotowania:
Babka gotowana z wiśniamiETAP 1:
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z masłem na puszystą masę. Powoli dodawać żółtka i miksować do połączenia składników. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Mąki wsypać do masy jajeczno-maślanej. Wymieszać łyżką. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem.
Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać krem czekoladowy i wymieszać. Formę do babki posmarować masłem i posypać kaszą manną. Nakładać na przemian po łyżce jasnego i ciemnego ciasta. Wiśnie osączyć i poutykać w ciasto.
Babkę przykryć szczelnie folią aluminiową i wstawić do dużego garnka z wodą. Woda powinna sięgać do 3/4 wysokości formy. Zagotować i na małym ogniu gotować babkę 1,5 godziny. Po tym czasie formę wyjąć i zdjąć folię. Babkę wystudzić i wyjąć z formy.
Czekoladę połamać i rozpuścić w gorącej śmietanie. Posmarować ciasto. Gdy czekolada zastygnie pokroić na kawałki.