zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Babka z białym burakiem ćwikłowym

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Znacie białe buraki ćwikłowe Jeśli nie to spróbujcie, są słodsze od czerwonych. Ja dziś dodałam je do babki dla Kamilka, który nie lubi buraków. I znowu mamusia górą.

Babka z białym burakiem ćwikłowym Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Babka z białym burakiem ćwikłowym

Ciasto :

  • 4 jajka ( M )
  • 1 biały burak ćwikłowy ( 200 g waga po obraniu )
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 1/3 szk drobnego cukru
  • 250 g mąki pszennej typ 500
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Lukier ;

  • 2 łyżki słodkiej 18% śmietany
  • 4 łyżki cukru pudru
  • odrobinka żółtego barwnika spozywczego

Sposób przygotowania:

Babka z białym burakiem ćwikłowym
Buraka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach do miseczki. Do drugiej miski wbić jajka, wlać olej i wsypać oba cukry. Miksować mikserem aż cukier się rozpuści. Następnie przesiać mąki z proszkiem do pieczenia do miski z jajkami i wymieszać.

Na koniec dodać starte buraki, wymieszać i przełożyć masę do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

Babkę piec do suchego patyczka około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczoną babkę wystudzić i polać przygotowanym lukrem.
Babka z białym burakiem ćwikłowym
przygotować składniki na babkę oraz buraka
Babka z białym burakiem ćwikłowym
zmiksowac jajka cukier i olej aż cukier się rozpuści
Babka z białym burakiem ćwikłowym
do masy jajecznej przesiać mąki z proszkiem do pieczenia
Babka z białym burakiem ćwikłowym
następnie dodać startego buraka i wymieszać
Babka z białym burakiem ćwikłowym
przygotwane ciasto przelożyć do tortownicy

Tagi:

buraki