Sposób przygotowania:
Kostka czekoladowaPrzygotowanie ciasta:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając utrwalić wsypując powoli cukier. Ciągle ubijając wlewać powoli żółtka roztrzepane z przegotowaną letnią wodą, następnie ubijając wlewamy stopniowo olej. Powstałą masę jajeczną dokładnie mieszamy z mąką orkiszową wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 180 stopni i pieczemy ok. 30 do momentu, aż patyk wbity w ciasto będzie suchy. Po upieczeniu wyciągamy ciasto z blaszki i studzimy. Przelewamy na 2 części. Obie części ciasta ponczujemy alkoholem pozostawionym z odsączonych bakalii rozcieńczonym przegotowaną zimną wodą.
Przygotowanie kremu:
1 gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do przestygnięcia. Masło uciekamy na puch. Ciągle ucierając dodajemy po łyżce kajmaku i wystudzonej rozpuszczonej czekolady. Do powstałego kremu dodajemy odsączone z alkoholu bakalie. Delikatnie mieszamy.
Przygotowanie bakalii:
Śliwki suszone drobno kroimy. Pokrojone śliwki i suszoną żurawinę zalewamy alkoholem najlepiej w szklanym słoju. Zakręcamy i odstawiamy na noc. Na drugi dzień odcedzamy na sicie i dodajemy do kremu.
Przygotowanie polewy:
Śmietanę kremówkę przelewamy do rondelka i doprowadzamy do wrzenia. Następnie ściągamy naczynie z palnika. Do gorącej śmietanki dodajemy połamaną czekoladę. Odstawiamy na 2 minuty. Następnie mieszamy.
Składanie ciasta:
-ciasto czekoladowe
- krem czekoladowy z bakaliami
- ciasto czekoladowe
- polewa czekoladowa
Tak przełożone ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin do stężenia. Następnie kroimy w kostkę.