Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Kostka czekoladowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kostka czekoladowa to przepyszne wilgotne mocno czekoladowe ciasto przekładane kremem czekoladowym z dodatkiem bakalii namoczonych w alkoholu.

Kostka czekoladowa

Składniki:

Kostka czekoladowa

na ciasto:

  • 6 jajek
  • 1 szkl . cukru
  • 1/3 szkl. oleju
  • 1/2 szkl. letniej przegotowanej wody
  • 2 szkl. mąki orkiszowej do wypieków
  • 4 łyżki kakao
  • 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia

na krem:

  • 1 i 1/2 kostki masła o temperaturze pokojowej
  • 1 puszka kajmaku o smaku czekoladowym
  • 1 gorzka czekolada
  • dodatkowo:
  • 10 dag śliwek suszonych
  • 10 dag żurawiny suszonej
  • alkohol do zalania bakalii( alkoholu tyle by przykro bakalie)

na polewę:

  • 12 dag gorzkiej czekolady
  • 120 ml śmietanki kremówki 30%

Sposób przygotowania:

Kostka czekoladowa

Przygotowanie ciasta:

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając utrwalić wsypując powoli cukier. Ciągle ubijając wlewać powoli żółtka roztrzepane z przegotowaną letnią wodą, następnie ubijając wlewamy stopniowo olej. Powstałą masę jajeczną dokładnie mieszamy z mąką orkiszową wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 180 stopni i pieczemy ok. 30 do momentu, aż patyk wbity w ciasto będzie suchy. Po upieczeniu wyciągamy ciasto z blaszki i studzimy. Przelewamy na 2 części. Obie części ciasta ponczujemy alkoholem pozostawionym z odsączonych bakalii rozcieńczonym przegotowaną zimną wodą.

Przygotowanie kremu:

1 gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do przestygnięcia. Masło uciekamy na puch. Ciągle ucierając dodajemy po łyżce kajmaku i wystudzonej rozpuszczonej czekolady. Do powstałego kremu dodajemy odsączone z alkoholu bakalie. Delikatnie mieszamy.
Przygotowanie bakalii:

Śliwki suszone drobno kroimy. Pokrojone śliwki i suszoną żurawinę zalewamy alkoholem najlepiej w szklanym słoju. Zakręcamy i odstawiamy na noc. Na drugi dzień odcedzamy na sicie i dodajemy do kremu.

Przygotowanie polewy:

Śmietanę kremówkę przelewamy do rondelka i doprowadzamy do wrzenia. Następnie ściągamy naczynie z palnika. Do gorącej śmietanki dodajemy połamaną czekoladę. Odstawiamy na 2 minuty. Następnie mieszamy.

Składanie ciasta:

-ciasto czekoladowe
- krem czekoladowy z bakaliami
- ciasto czekoladowe
- polewa czekoladowa
Tak przełożone ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin do stężenia. Następnie kroimy w kostkę.