agafia

agafia

Kuchcik
[Przepisów: 5]

Babka cytrynowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna babka cytrynowa idealna na świąteczny stół, robiona według przepisu cioci Rozalii. Smacznego!!!

Babka cytrynowa

Składniki:

Babka cytrynowa

 

  • Jajka- 4 sztuki
  • Margaryna- 1 kostka
  • Cukier waniliowy- 1 opakowanie
  • Cukier- 1,5 szklanki
  • Kisiel cytrynowy- 4 opakowania
  • Mąka- 1 szklanka
  • Proszek do pieczenia- 1 łyżeczka
  • Woda- 6 łyżek

 

Sposób przygotowania:

Babka cytrynowa
4 białka jajek ubijamy na sztywną pianę i odstawiamy. 4 żółtka, 1 kostkę margaryny, cukier waniliowy i 1,5 szklanki cukru miksujemy na gładką masę. Do powstałej masy dodajemy 4 kisiele cytrynowe, 1 szklankę mąki, łyżeczkę proszku do pieczenia, dodajemy stopniowo 6 łyżek wody, a ma końcu ubitą pianę z białek. Mieszamy na jednolitą masę. Pieczemy ok.40 minut w dobrze nagrzanym piekarniku.