mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Wielkanocna babka cytrynowa.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszna, mięciutka, mocnocytrynowa babka wielkanocna:)

Wielkanocna babka cytrynowa. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wielkanocna babka cytrynowa.

 

 

  • Lukier żółty:
  • cukier puder
  • sok z cytryny
  • szczypta żółtego barwnika

 

  • cukrowe gwiazdki

 

Sposób przygotowania:

Wielkanocna babka cytrynowa.
Całe jajka miksuję z cukrem i cukrem waniliowym na gęstą, białą i puszystą masę. Do masy jajecznej dodaję przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Na końcu dodaję ostrożnie rozpuszczoną i ostudzoną margarynę, sok i skórkę startą z cytryny oraz kilka kropel olejku cytrynowego. Całość mieszam delikatnie i przekładam ciasto do wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą formy na babkę. Piekę w nagrzanym piekarniku do 180*C ok. 45 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu ozdabiam babkę lukrem wykonanym z cukru pudru, soku z cytryny i żółtego barwnika. Dekoruję cukrowymi gwiazdkami.
Wielkanocna babka cytrynowa.
Całe jajka ubijam z cukrami na gęstą, puszystą masę
Wielkanocna babka cytrynowa.
Formę na babkę smaruję margaryną, wysypuję bułką tartą
Wielkanocna babka cytrynowa.
Margarynę rozpuszczam, odstawiam do ostudzenia
Wielkanocna babka cytrynowa.
Ciasto wylewam do przygotowanej formy na babkę