anulkadh

anulkadh

Złoty Ekspert
[Przepisów: 679]

Mocno cytrynowe ciasto

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Cytryna ma na tyle intensywny i przyjemny smak i aromat ze potrafi przenieść nas w tropikalne sfery orzeźwienia.

Mocno cytrynowe ciasto

Składniki:

Mocno cytrynowe ciasto

Biszkopt

  • 5 jaj
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki

krem

  • 1 l. Śmietanki 36%
  • 300 g serka mascarpone
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 2 cytryny
  • 4 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Mocno cytrynowe ciasto
Biszkopt:  Białka ubić na sztywno i zasypać stopniowo cukrem. Ubić na lśniącą pianę. Dodać mąkę przesianą przez sito i upiec w temperaturze 180 stopni.

Wystudzić i przekroić na dwie części.

Masa Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać stopniowo serek mascarpone . Odlozyc 1/4 śmietanki na wierzch, i dodac do reszty galaretkę cytrynową która należy rozpuścić wczesniej w 1/2 szkl. Wody i zacznie tężec.

Wycisnąć sok z cytryny i zetrzeć skórkę wszystko dokładnie wymieszać. Biszkopty przełożyć kremem i udekorować śmietanka z mascarpone.

Włożyć do lodówki na kilka godzin.