Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1029]

Świąteczny sernik waniliowy z brzoskwiniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sernik szczególnie smakuje w święta, m.in. wielkanocne. Nie mogło go zabraknąć także i w naszym domu. Wielkanocnego charakteru nadaje mu dekoracja.

Świąteczny sernik waniliowy z brzoskwiniami

Składniki:

Świąteczny sernik waniliowy z brzoskwiniami

Na kruchy spód + zajączki z ciasta:

Na masę serową:

  • 1 kg sera na sernik
  • 3 laski wanilii
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 opakowania budyniu waniliowego

Na polewę lustrzaną:

  • 1/2 puszki mleka skondensowanego
  • 180 g czekolady mlecznej
  • 10 g żelatyny
  • 75 ml wody
  • 1/3 szklanki cukru

Dodatkowo:

  • 1 puszka brzoskwiń
  • płatki migdałowe
  • skórka pomarańczowa
  • zielona posypka jadalna
  • lukier

Sposób przygotowania:

Świąteczny sernik waniliowy z brzoskwiniami

Przygotowanie kruchego spodu

Świąteczny sernik waniliowy z brzoskwiniami
Ciasto przekładamy do blachy i pieczemy 15 min.

Mąkę i cukier puder przesiewamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy masło. Masło siekamy ostrym nożem wraz z pozostałymi składnikami. Następnie ciasto wyrabiamy ręcznie.

Gdy składniki się połaczą, ciasto dzielimy na dwie porcje (jedną dużą i jedną malutką - na dwa zajączki z ciasta), owijamy folią i wstawiamy do lodówki na godzinę. Następnie oba kawałki ciasta rozwałkowujemy - każdy oddzielnie.

Większy kawałek ciasta przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwamy widelcem. Pieczemy 15 minut w 180 st. C.

Przygotowanie kruchych zajączków

Świąteczny sernik waniliowy z brzoskwiniami
Z mniejszego kawałka ciasta wycinamy foremką dwa zajączki

Z mniejszego kawałka ciasta wycinamy za pomocą foremki dwa zajączki. Pieczemy je w 180 st. C przez 10 minut.

Przygotowanie masy serowej

Świąteczny sernik waniliowy z brzoskwiniami
Miksujemy składniki masy serowej z dodatkiem ziaren wanilii

Jajka myjemy. 3 jaja wbijamy do miseczki, dodajemy do nich 3 żółtka z pozostałych jaj, 3 białka odstawiamy do ubicia.

Do jajek dodajemy cukier, miksujemy. Następnie dodajemy proszek budyniowy, ser, ziarna z 3 lasek wanilii, miksujemy.

Dodajemy mleko i olej, miksujemy na wolnych obrotach.

Przygotowanie masy serowej - c.d.

Świąteczny sernik waniliowy z brzoskwiniami
Piana z białek nadaje sernikowi puszystości

Z odłożonych białek ubijamy pianę. Pianę dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy łyżką.

Przygotowanie brzoskwiń

Świąteczny sernik waniliowy z brzoskwiniami
Brzoskwinie pokrojone w paseczki układamy na kruchym spodzie

Brzoskwinie odsączamy z zalewy. Kroimy w paseczki, które układamy na kruchym spodzie.

Pieczenie

Świąteczny sernik waniliowy z brzoskwiniami
Masę serową wylewamy na kruchy spód

Masę serową wylewamy na kruchy spód. Sernik pieczemy w 180 st. C ok. 55 minut.

Sernik studzimy w wyłączonym piekarniku.

Dekoracja

Przygotowujemy polewę.

Czekoladę łamiemy na kostki.

Żelatynę zalewamy małą ilością wody, odstawiamy do napęcznienia. Cukier przekładamy do garnka, zalewamy wodą, wlewamy mleko skondensowane.

Podgrzewamy, mieszając, do rozpuszczenia się cukru. Zestawiamy z ognia, dodajemy kostki czekolady i żelatynę, miksujemy. Polewę przelewamy przez sito do drugiego naczynia (tak pozbawiamy polewę pęcherzyków powietrza). Gdy polewa zacznie gęstnieć, polewamy nią sernik.

Sernik dekorujemy według uznania - u mnie dekorację tworzą polukrowane kruche ciastka - zajączki, płatki migdałowe i skórka pomarańczowa.

Tagi:

sernik ciasto