Sposób przygotowania:
Świąteczny sernik waniliowy z brzoskwiniamiPrzygotowanie kruchego spodu
Mąkę i cukier puder przesiewamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy masło. Masło siekamy ostrym nożem wraz z pozostałymi składnikami. Następnie ciasto wyrabiamy ręcznie.
Gdy składniki się połaczą, ciasto dzielimy na dwie porcje (jedną dużą i jedną malutką - na dwa zajączki z ciasta), owijamy folią i wstawiamy do lodówki na godzinę. Następnie oba kawałki ciasta rozwałkowujemy - każdy oddzielnie.
Większy kawałek ciasta przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwamy widelcem. Pieczemy 15 minut w 180 st. C.
Przygotowanie kruchych zajączków
Z mniejszego kawałka ciasta wycinamy za pomocą foremki dwa zajączki. Pieczemy je w 180 st. C przez 10 minut.
Przygotowanie masy serowej
Jajka myjemy. 3 jaja wbijamy do miseczki, dodajemy do nich 3 żółtka z pozostałych jaj, 3 białka odstawiamy do ubicia.
Do jajek dodajemy cukier, miksujemy. Następnie dodajemy proszek budyniowy, ser, ziarna z 3 lasek wanilii, miksujemy.
Dodajemy mleko i olej, miksujemy na wolnych obrotach.
Przygotowanie masy serowej - c.d.
Z odłożonych białek ubijamy pianę. Pianę dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy łyżką.
Przygotowanie brzoskwiń
Brzoskwinie odsączamy z zalewy. Kroimy w paseczki, które układamy na kruchym spodzie.
Pieczenie
Masę serową wylewamy na kruchy spód. Sernik pieczemy w 180 st. C ok. 55 minut.
Sernik studzimy w wyłączonym piekarniku.
Dekoracja
Przygotowujemy polewę.
Czekoladę łamiemy na kostki.
Żelatynę zalewamy małą ilością wody, odstawiamy do napęcznienia. Cukier przekładamy do garnka, zalewamy wodą, wlewamy mleko skondensowane.
Podgrzewamy, mieszając, do rozpuszczenia się cukru. Zestawiamy z ognia, dodajemy kostki czekolady i żelatynę, miksujemy. Polewę przelewamy przez sito do drugiego naczynia (tak pozbawiamy polewę pęcherzyków powietrza). Gdy polewa zacznie gęstnieć, polewamy nią sernik.
Sernik dekorujemy według uznania - u mnie dekorację tworzą polukrowane kruche ciastka - zajączki, płatki migdałowe i skórka pomarańczowa.