Dawid

Dawid

Szef Kuchni
[Przepisów: 20]

Piernikowy zawijaniec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

W tym roku na moim wielkanocnym stole będzie królował m.in dzisiaj przygotowany piernikowy zawijaniec. Jest on prosty w przygotowaniu,a jest bardzo pyszny. Można go przyrządzić jako niedzielne ciasto do kawy,na święta grudniowe,marcowe;lub bez okazji

Piernikowy zawijaniec

Składniki:

Piernikowy zawijaniec

 

  • 0,5 kg mąki
  • 15 dag cukru
  • 3 łyżki masła
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki miodu
  • 1 przyprawa do piernika
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • słoik powideł śliwkowych

Sposób przygotowania:

Piernikowy zawijaniec

Przygotowanie ciasta

Piernikowy zawijaniec
Dolewanie miodu do reszty składników w celu zarobienia ciasta.

Na stolnicę lub dużą płaską blachę wysypać mąkę i masło. Posiekać nożem. Dosypać sodę, przyprawę do piernika,dolać miód i wbić jajka.

Zagniatanie ciasta

Piernikowy zawijaniec
Zagniatanie przygotowanego piernikowego ciasta.

Gdy składniki mamy już przygotowane, należy zagnieść ciasto, a następnie rozwałkować na prostokąt (niezbyt cienko ale tak, by dobrze było zwijać).

Smarowanie

Piernikowy zawijaniec
Smarowanie powidłami ciasta. Można też użyć dżemu lub gęstej marmolady.

Prostokątny placek należy posmarować powidłami śliwkowymi.

Zwijanie

Piernikowy zawijaniec
Proces zwijania piernikowego ciasta wysmarowanego śliwkowymi powidłami.

Gdy piernikowe ciasto posmarujemy, należy je bardzo powoli zwijać jak struclę.

Pieczenie

Piernikowy zawijaniec
Piernikowy zawijaniec już w blaszce,przed upieczeniem

Zwinięte piernikowe ciasto należy bardzo delikatnie podnieść i przenieść do dużej prostokątnej formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Piec do tzw." suchego patyczka".