Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 470]

Babka z serkiem homogenizowanym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wilgotna babka z dodatkiem serka homogenizowanego waniliowego z posmakiem pomarańczowym oblana różowym lukrem.

Babka z serkiem homogenizowanym

Składniki:

Babka z serkiem homogenizowanym

na ciasto:

  • 3 jajka o temperaturze pokojowej
  • 20 dag cukru
  • 15 dag margaryny stopionej
  • 25 dag mąki pszennej
  • 25 dag serka homogenizowanego waniliowego o temperaturze pokojowej
  • 1 kisiel pomarańczy bez cukru
  • 2 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy
  • 1 łyżka startej skórki pomarańczowej lub z cytryny
  • 1 op. cukru o smaku pomarańczowym
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

dodatkowo:

  • tłuszcz i bułka tarta do formy
  • 1 op. lukru różowego
  • kilka czekoladowych jajeczek nugatowych

Sposób przygotowania:

Babka z serkiem homogenizowanym

Przygotowanie ciasta:

Babka z serkiem homogenizowanym
Na samym końcu dodajemy do ciasta aromaty pomarańczowe

Jajka ubijamy mikserem z cukrem na puszystą gęstą masę. Ciągle ubijając dodajemy stopniowo wystudzoną margarynę. Następnie mąkę przesianą z kisielem i proszkiem do pieczenia,serek homogenizowany ,cukier o smaku pomarańczowym,sok z pomarańczy.

Przygotowanie ciasta do pieczenia:

Babka z serkiem homogenizowanym
Przygotowane ciasto wlewamy do formy na babkę

Przygotowane ciasto wlewamy do formy na babkę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą do 3/4 wysokości formy.

Pieczenie ciasta:

Babka z serkiem homogenizowanym
Ciasto po upieczeniu wyciągamy ostrożnie z formy

Formę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok.180 stopni i pieczemy około 50 min. Po upieczeniu wyciągamy z formy i studzimy.

Etap końcowy:

Babka z serkiem homogenizowanym
Wystudzoną babkę dekorujemy lukrem przygotowanym według przepisu na opakowaniu

Wystudzoną babkę dekorujemy lukrem przygotowanym według przepisu na opakowaniu i ozdabiamy czekoladowymi jajeczkami nugatowymi. Pozostawiamy do wyschnięcia lukru.


Tagi:

babka ciasto