Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Książka Kucharska: Niezła babka, czyli wielkanocne baby!

Babka cytrynowo-jogurtowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Szybka w przygotowaniu babka o ciekawym smaku.

Babka cytrynowo-jogurtowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka cytrynowo-jogurtowa

 

  • 150g jogurtu naturalnego
  • 60g masła lub margaryny
  • 2 jajka
  • Skórka z dwóch cytryn
  • 150g mąki
  • Szczypta soli
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100g cukru
  • Łyżka cukru waniliowego
  • Lukier:
  • 100g cukru pudru
  • Ok. 3 łyżeczek soku z cytryny

 

Sposób przygotowania:

Babka cytrynowo-jogurtowa
Roztrzepane jajka mieszamy z roztopionym i ostudzonym masłem, jogurtem i skórką startą z cytryn. Dodajemy mąkę, cukier zwykły i waniliowy, sól, sodę i proszek. Całość mieszamy widelcem i przekładamy do blaszki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Ja użyłam silikonowej formy z kominem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 40 minut- sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe i ewentualnie pieczemy ciut dłużej. Jak babka będzie już upieczona i ostudzona, zabieramy się za zrobienie lukru. Cukier puder rozpuszczamy w niewielkiej ilości soku z cytryny i powstałym lukrem ozdabiamy babkę. Możemy też dodatkowo ozdobić ją cukrowymi dekoracjami.
Babka cytrynowo-jogurtowa
Nie musimy używać miksera- mokre składniki mieszamy widelcem
Babka cytrynowo-jogurtowa
Dosypujemy suche skłaniki- mąkę dobrze jest przesiać przez sito
Babka cytrynowo-jogurtowa
Ciasta nie jest dużo, piekłam je w malej formie
Babka cytrynowo-jogurtowa
Babkę ozdabiamy wg uznania, u mnie cukrowe ozdoby

Tagi:

jajko jajka