WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 617]

Pita z kurczakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pita z kurczakiem to bardzo szybkie i smaczne danie inspirowane popularnym kebabem z budki. Chlebek pita wypełniony smażonym kurczakiem z cebulką polany sosem czosnkowym.

Pita z kurczakiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pita z kurczakiem

 

  • 3 chlebki pita
  • 1 pierś z kurczaka ok. 300-400g
  • przyprawa do gyrosa
  • 1 duża lub 2 mniejsze cebule
  • 1 łyżka mąki
  • olej do smażenia
  • 50g startego sera żółtego
  • sos czosnkowy
  • listki sałaty do dekoracji

Sposób przygotowania:

Pita z kurczakiem

ETAP 1:

Mięso z piersi pokroić na drobne kawałki i przyprawić przyprawą gyros. Można odstawić na kilka godzin do lodówki ale nie jest to konieczne. Mięso obtoczyć w mące i wrzucić na patelnię na rozgrzany olej.

Do podsmażonego kurczaka dodać obraną i pokrojoną drobno cebulkę. Przykryć patelnię i dusić kilkanaście minut. W między czasie zwilżyć wodą chlebki pita i podpiec w tosterze lub w piekarniku aż troszkę spuchną i będą gorące.

Gotowe chlebki rozkroić tworząc takie kieszonki i w te kieszonki nałożyć usmażonego kurczaka z cebulką. Posypać mięso w środku startym żółtym serem i polać sosem czosnkowym.

Pity podawać z ulubioną surówką np. sałatką z pomidorów z cebulką.

Pita z kurczakiem
Chlebek pita podgrzewany w tosterze skropiony wcześniej wodą