Sposób przygotowania:
Pita z kurczakiemETAP 1:
Mięso z piersi pokroić na drobne kawałki i przyprawić przyprawą gyros. Można odstawić na kilka godzin do lodówki ale nie jest to konieczne. Mięso obtoczyć w mące i wrzucić na patelnię na rozgrzany olej.
Do podsmażonego kurczaka dodać obraną i pokrojoną drobno cebulkę. Przykryć patelnię i dusić kilkanaście minut. W między czasie zwilżyć wodą chlebki pita i podpiec w tosterze lub w piekarniku aż troszkę spuchną i będą gorące.
Gotowe chlebki rozkroić tworząc takie kieszonki i w te kieszonki nałożyć usmażonego kurczaka z cebulką. Posypać mięso w środku startym żółtym serem i polać sosem czosnkowym.
Pity podawać z ulubioną surówką np. sałatką z pomidorów z cebulką.