gosia56

gosia56

Złoty Ekspert
[Przepisów: 823]

Babka śmietankowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 3/5 głosów: 8

Bardzo lubię piec babki bo taką babkę można trzymać kilka dni i zawsze jest coś dobrego do popołudniowej kawusi.

Babka śmietankowa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Babka śmietankowa

 

  • jajka 5 szt
  • mąka pszenna 17 dkg
  • budyń waniliowy 3 szt
  • cukier 1/2 szkl
  • proszek do pieczenia 1/5 łyżeczki
  • śmietana 30 % 250 ml
  • polewa czekoladowa
  • 2 łyżki posypki czekoladowej.
  • masło rozpuszczone do formy
  • bułka tarta do formy

Sposób przygotowania:

Babka śmietankowa
Najpierw najlepiej przygotować foremkę, wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.

Do jednej miski dajemy białka do drugiej miski dajemy żółtka.

Najpierw ubijamy białka.można ze szczyptą soli.

Następnie ucieramy żółtka wsypując powoli cukier.

Do dobrze utartych żółtek wlewamy śmietanę i chwilę jeszcze miksujemy mikserem.

Do utartych żółtek i wymieszanych ze śmietaną wsypujemy przesianą mąkę ,budynie i proszek do pieczenia mieszamy..

Mieszamy ale mieszam już ręcznie.

Do wymieszanej masy dodajemy ubite białka i wsypujemy posypkę czekoladową mieszamy delikatnie.

Wymieszaną masę przekładamy do wysmarowanej foremki.Górę babki lekko wygładzamy

Formę wkładamy do nagrzanego piekarnika 175 st i pieczemy około 60 minut.

Zimną babkę polewamy rozpuszczoną polewą czekoladową i obsypujemy ozdobami cukierniczymi .

POLECAM.
Babka śmietankowa
Babkę po upieczeniu wyjmujemy z formy na deskę drewnianą
Babka śmietankowa
Przygotowane ciasto wkładamy do wysmarowanej foremki
Babka śmietankowa
Do wymieszanej masy na koniec dodajemy ubitą bezę.

Tagi:

ciasto babka