SUPERPRZEPIS

Babka bez tłuszczu z czekoladowymi jajkami

         
ocena: 4/5 głosów: 7
Babka bez tłuszczu z czekoladowymi jajkami Więcej zdjęć (5)

Babkę chciałam upiec z dodatkiem topionego masła... Roztopiłam, ale koniec końcem nie dodałam... Zapomniałam o nim jak wyniosłam do przestudzenia. Nie żałuję jednak bo babka była i tak fajna w smaku.

Składniki:

Babka bez tłuszczu z czekoladowymi jajkami

 

  • Na silikonową foremkę z kominem:

 

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego
  • 1/3 buteleczki olejku pomarańczowego
  • 1 serek homogenizowany naturalny
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok 10 małych czekoladowych jajeczek

 

  • Cukier puder do posypania wierzchu

Sposób przygotowania:

Babka bez tłuszczu z czekoladowymi jajkami
Jajka wraz z cukrem ucieramy na gładką masę. Dodajemy cukier waniliowy oraz olejek zapachowy i mleko. Mąki oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko i dodajemy naprzemiennie z serkiem homogenizowanym cały czas ucierając. Gotową masę przelać do silikonowej foremki. Jeśli mamy inną najpierw musimy wysmarować ją tłuszczem, by nie było problemu przy wyciąganiu. Czekoladowe jajka układamy w niedalekich odstępach, lekko wpychamy je do masy za pomocą wykałaczki. Babkę pieczemy w temp. 170st C ok 50 minut. Jeśli wierzch zbytnio się rumieni, w trakcie możemy nakryć go folią aluminiową. Po upieczeniu nie wyciągamy z piekarnika przez ok 15 minut.
Babka bez tłuszczu z czekoladowymi jajkami
Jajka ucieramy z cukrami na puszystą masę
Babka bez tłuszczu z czekoladowymi jajkami
Stopniowo dodajemy serek oraz suche składniki
Babka bez tłuszczu z czekoladowymi jajkami
Babkę przelewamy do formy i wbijamy w nią czekoladowe jajka
Babka bez tłuszczu z czekoladowymi jajkami
Jeśli wierzch babki mocno się rumieni przykrywamy go folią aluminiową