marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Babka czekoladowa z ananasem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Babki różnego rodzaju ciast,np.biszkoptowe, drożdżowe są szczególnie upodobane przez każdego domownika,ale i też milusińskich.

Babka czekoladowa z ananasem

Składniki:

Babka czekoladowa z ananasem

 

  • 5 jaj,
  • szklanka mąki pszennej luksusowej,
  • 120 g.margaryny do pieczenia "Palma",
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 5 pełnych łyżek sproszkowanej lub startej czekolady mlecznej,
  • aromat do ciast migdałowy,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 1/2 świeżego ananasa,
  • tłuszcz do formy,
  • manna do wysypania.

Sposób przygotowania:

Babka czekoladowa z ananasem
Margarynę zmiksować z cukrem, następnie dodawać stopniowo po jednym jaju, dodać kilka kropel aromatu do ciast i pięć pełnych łyżek sproszkowanej lub startej czekolady mlecznej i szczyptę soli. Wyłączyć mikser i zrobić przerwę, międzyczasie odmierzyć szklanką mąkę i dodać proszku do pieczenia, a następnie przesiać do misy z masą. Zmiksować ponownie i wyłączyć urządzenie, a mieszadła odkręcić i dać do mycia. Ananas oczyścić z pióropusza i okroić ze skorupy, po czym opłukać i odkroić połówkę, omijając głąb oraz pokroić miąższ na kostkę. Dodać do misy z ciastem i wymieszać łyżką lub łopatka kuchenną całość. Piekarnik nagrzać do 180 st. C, formę natłuścić i wysypać manną, wyłożyć masę na dno i wstawić do gorącego piekarnika. Nastawić czas pieczenia na 50 min. Przed końcem pieczenia wsadzić długi patyk w ciasto, sprawdzając, czy jest upieczone. Jeśli tak, wyjąć formę z ciastem i po ostudzeniu wybić babkę na talerz lub deskę. Kroić i jeść.