Sposób przygotowania:
Ananasowa inspiracja
Przygotować składniki na ciasto, sparzyć jajka, odsączyć ananasa na sicie. Następnie połączyć ze sobą następujące składniki: margarynę, rum i cukier puder, a następnie utrzeć je na puszystą masę, na koniec dodawać jajka. Przesiać mąkę. W dalszej kolejności należy wymieszać mąkę tortową wraz z proszkiem do pieczenia i dodać do powstałej masy. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą połączyć, wciąż mieszając. Następnie należy przygotować formę do pieczenia babek i wysmarować ją tłuszczem a następnie posypać bułką tartą. Przełożyć do foremki połowę ciasta, na cieście wyłożyć pokrojony w kostkę i odsączony ananas można go oprószyć mąką ziemniaczaną i wylać drugą połowę ciasta na ananasy. Babkę piec w piekarniku nagrzanym do temperatury około 180-190 stopni C przez około 50- 60 minut. Po upływie tego czasu babkę wyjąć i ostudzić. Przygotować białą polewę czekoladową według przepisu podanego na opakowaniu i polewać babkę przygotowaną polewą, czynność powtarzać dwukrotnie, rozpuścić ciemną czekoladę i porobić wzorki z ciemnej czekoladzie na białej. Udekorować z wierzchu rodzynkami, żurawiną oraz owocami kandyzowanymi. Ułożyć na pokruszonych bezach. Można wykonać dekoracje z innych owoców i posypek.