Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Bezglutenowa babka czekoladowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mięciutka, puszysta i błyskawiczna w przygotowaniu babka z którą na pewno każdy sobie poradzi. Idealna do podania na Wielkanocny stół, czy słodki podwieczorek z kubkiem kakao.

Bezglutenowa babka czekoladowa

Składniki:

Bezglutenowa babka czekoladowa

 

  • 3 duże jajka
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki dropsów czekoladowych do wypieków
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mąki z tapioki
  • 1/4 szklanki wody
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki cukru

Sposób przygotowania:

Bezglutenowa babka czekoladowa

Przygotowanie ciasta I:

Bezglutenowa babka czekoladowa
Jajka, olej, woda i cukry w jednej misce

Jajka wbić do miski, wlać do nich wodę i olej, wsypać cukry. Zmiksować na gładki płyn bez grudek.

Przygotowanie ciasta II:

Bezglutenowa babka czekoladowa
Wszystkie składniki ciasta zmiksowane na jednolitą masę

Dodać pozostałe składniki z wyjątkiem dropsów. Miksować na najwyższych obrotach przez kilka minut na gładką, jednolitą masę bez grudek. Gdy taka powstanie wsypać dropsy i wymieszać dokładnie łyżką.

Pieczenie:

Bezglutenowa babka czekoladowa
Bezglutenowa babka czekoladowa przed upieczeniem

Przelać do foremki do pieczenia 25x11 cm i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40-45 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu babkę można również polać polewą czekoladową, czy posypać cukrem pudrem. Życzę smacznego!