renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Babka czekoladowa z kokosową polewą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Babka czekoladowa z dodatkiem 3 rodzajów czekolad ( białej, mlecznej i gorzkiej) polana pyszna polewą z musu kokosowego.

Babka czekoladowa z kokosową polewą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Babka czekoladowa z kokosową polewą

 

  • 300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • ok. 125 g oleju kokosowego
  • 100 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1 łyżka kakao
  • 100 g dżemu wiśniowego
  • 1 łyżka czubata kawy mielonej
  • 100 ml maślanki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 g białej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • polewa i dekoracja:
  • 5 łyzek musu kokosowego
  • 5 łyżek śmietanki 18%
  • cukrowe dekoracje

Sposób przygotowania:

Babka czekoladowa z kokosową polewą

Etap 1

Babka czekoladowa z kokosową polewą
Czekolady: gorzką, mleczną i białą posiekać.

Na początek wszystkie czekolady należy posiekać w kosteczkę.

Etap 2

Babka czekoladowa z kokosową polewą
W osobnej misce wymieszać wszystkie sypkie składniki.

Następnie wszystkie suche składniki razem ze sobą wymieszać.

Etap 3

Babka czekoladowa z kokosową polewą
Olej kokosowy, cukier i jajka należy utrzeć.

Olej kokosowy utrzeć z cukrem i jajkami na puszysta masę.

Etap 4

Babka czekoladowa z kokosową polewą
Do masy cukrowo-jajeczno-kokosowej należy dodawać resztę składników i ucierać.

Następnie należy dodawać na zmianę suche i mokre składniki ciągle ucierając do wykorzystania.

Etap 5

Babka czekoladowa z kokosową polewą
Po upieczeniu należy polać babkę polewą kokosową i udekorować.

Na koniec wymieszać z posiekanymi czekoladami i wyłożyć do formy na babkę i piec ok. 50 minut w 180 stopniach. po upieczeniu i ochłodzeniu polać polewą przygotowaną przez podgrzanie ze sobą i wymieszanie śmietanki i musu kokosowego. Babkę udekorować wedle uznania cukrowymi i czekoladowymi dekoracjami.