Sposób przygotowania:
Sernik pomarańczowy
Blaszkę posmarować masłem a następnie oprószyć mąką.
Jajka ubić ze szczyptą soli, oraz stewią , na puszystą, gęstą pianę. Do ubitej piany wmiksować partiami serek, sok pomarańczowy, sok z cytryny, na końcu dodać mąkę, zmiksować na gładką masę.
Blaszkę wstawić do większego naczynia żaroodpornego.
Połowę masy serowej wlać do blaszki, na niej ułożyć cząstki pomarańczy, potem wlać pozostałą masę.
Do większego naczynia wlać wodę i wstawić do nagrzanego do 180 C piekarnika.
Piec przez około 30-40 minut.
W tym czasie, na patelnię wlać sok z pomarańczy oraz cytryny, dodać starta skórkę z dobrze umytej i sparzonej pomarańczy oraz łyżeczkę słodziku. Smażyć chwilkę na średnim ogniu.
Śmietanę wymieszać z cukrem lub słodzikiem, dodać przesmażoną skórkę pomarańczową, dobrze wymieszać. Tak przygotowaną śmietanę wylać na piekący się sernik i zapiec przez jeszcze około 5-8 minut.
Upieczony sernik całkowicie wystudzić.
Przed podaniem udekorować listkami mięty lub bazylii.
Jajka ubić ze szczyptą soli, oraz stewią , na puszystą, gęstą pianę. Do ubitej piany wmiksować partiami serek, sok pomarańczowy, sok z cytryny, na końcu dodać mąkę, zmiksować na gładką masę.
Blaszkę wstawić do większego naczynia żaroodpornego.
Połowę masy serowej wlać do blaszki, na niej ułożyć cząstki pomarańczy, potem wlać pozostałą masę.
Do większego naczynia wlać wodę i wstawić do nagrzanego do 180 C piekarnika.
Piec przez około 30-40 minut.
W tym czasie, na patelnię wlać sok z pomarańczy oraz cytryny, dodać starta skórkę z dobrze umytej i sparzonej pomarańczy oraz łyżeczkę słodziku. Smażyć chwilkę na średnim ogniu.
Śmietanę wymieszać z cukrem lub słodzikiem, dodać przesmażoną skórkę pomarańczową, dobrze wymieszać. Tak przygotowaną śmietanę wylać na piekący się sernik i zapiec przez jeszcze około 5-8 minut.
Upieczony sernik całkowicie wystudzić.
Przed podaniem udekorować listkami mięty lub bazylii.
ewaeu
Netka
Dziękuję :)