zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Babka czekoladowo - pomarańczowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Ostatnio często u nas goszczą babki, a żeby nie było nudno dodaję różne dodatki i babka za każdym razem jest inna. Ta jest bardzo ciekawa w smaku i wilgotna tak jak lubimy

Babka czekoladowo - pomarańczowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka czekoladowo - pomarańczowa

 

  • 50 g czekolady deserowej w płatkach
  • 1 duża pomarańcza
  • 2 szk mąki pszennej typ 500
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1/2 szk cukru
  • 5 jajek średnich
  • 250 g miękkiej margaryny do pieczenia
  • 1/3 szk mleka
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Babka czekoladowo - pomarańczowa
Miękką margarynę wrzucić do miski, wsypać obydwa cukry i utrzeć mikserem na puch. Potem dodając po jednym jajku nadal miksować. Gdy masa będzie gładka przez sitko przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wlać mleko i wszystko połączyć. Pomarańczę umyć, obrać tak aby nie było białych błonek i pokroić w kostkę. Pomarańczę razem z czekoladą wsypać do miski z ciastem i wymieszać ciasto. Gotowe przelać do formy na babkę o średnicy u góry 23 cm wysmarowanej margaryna i wysypanej mąką. Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 70 minut. Po upieczeniu babkę przestudzić i posypać cukrem pudrem.
Babka czekoladowo - pomarańczowa
Etap 1utrzeć margarynę z cukrami i jajkami dodac makę
Babka czekoladowo - pomarańczowa
Etap 2potem dodać pomarańczę i czekoladę
Babka czekoladowo - pomarańczowa
Etap 3masę pzrelać do przygotwanej formy
Babka czekoladowo - pomarańczowa
Etap 4babkę upiec i wystudzic a potem posypać pudrem