Sposób przygotowania:
Czekoladowa babka świąteczna
2/3 tabliczki czekolady połamać na kawałki, wlać mleko, podgrzać, dodać masło, wymieszać, ostudzić. Następnie połączyć z cukrem, białkami i syropem klonowym. W drugiej misce wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, kakao. Sypkie składniki wsypać do mokrych, dodać skórki pomarańczową kandyzowaną i zamieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanej foremki keksowej o wymiarach 30/12 cm i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 30-35 minut. Polewa Czekoladę połamać, połączyć ze śmietaną, rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać spirytus, cukier puder, aromat, dokładnie wymieszać. Upieczoną babkę ostudzić, oblać polewą czekoladową, ozdobić płatkami migdałowymi i skórką pomarańczową.