Sposób przygotowania:
Babka drożdżowa wg Koper
Zaczynamy od zrobienia drożdżowego rozczynu. Drożdże kruszymy, zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy łyżkę cukru i mieszamy. Odstawiamy na jakiś kwadrans. Do drożdży dodajemy przesianą mąkę, jajka i żółtka. Grubymi końcówkami miksera wyrabiamy ciasto, dolewając stopniowo stopione, ciepłe (ale nie gorące!) masło. Na sam koniec dodajemy rodzynki (namoczone wcześniej w wodzie), ekstrakt waniliowy i szczyptę soli. Po wymieszaniu przenosimy ciasto do formy (wysmarowanej masłem i wysypanej mąkę, lub po prostu formy silikonowej). Ciasto powinno sięgać do połowy wysokości formy. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia (ma podwoić swoją objętość) i pieczemy ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Konfiturę roztapiamy (możemy to zrobić w mikrofali). Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Ostudzoną babkę ozdabiamy czekoladą, konfiturą i cukrowymi posypkami.
zewa