Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Babka drożdżowa wg Koper

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Puszysta babka drożdżowa z rodzynkami

Babka drożdżowa wg Koper Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Babka drożdżowa wg Koper

 

  • 50g cukru+1 łyżka
  • 50ml mleka
  • 25g drożdży
  • 250g mąki pszennej
  • 3 jajka +2 żółtka
  • 100g masła
  • 100g rodzynek
  • Szczypta soli
  • Łyżka ekstraktu waniliowego
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki konfitury
  • Cukrowa posypka

 

Sposób przygotowania:

Babka drożdżowa wg Koper
Zaczynamy od zrobienia drożdżowego rozczynu. Drożdże kruszymy, zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy łyżkę cukru i mieszamy. Odstawiamy na jakiś kwadrans. Do drożdży dodajemy przesianą mąkę, jajka i żółtka. Grubymi końcówkami miksera wyrabiamy ciasto, dolewając stopniowo stopione, ciepłe (ale nie gorące!) masło. Na sam koniec dodajemy rodzynki (namoczone wcześniej w wodzie), ekstrakt waniliowy i szczyptę soli. Po wymieszaniu przenosimy ciasto do formy (wysmarowanej masłem i wysypanej mąkę, lub po prostu formy silikonowej). Ciasto powinno sięgać do połowy wysokości formy. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia (ma podwoić swoją objętość) i pieczemy ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Konfiturę roztapiamy (możemy to zrobić w mikrofali). Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Ostudzoną babkę ozdabiamy czekoladą, konfiturą i cukrowymi posypkami.
Babka drożdżowa wg Koper
Ciasto najwygodniej jest wyrabiać grubymi końcówkami miksera
Babka drożdżowa wg Koper
Ciasto w formie powinno podwoić swoją objętość przed pieczeniem
Babka drożdżowa wg Koper
Babkę posmarowałam czekolada, na górze dodatkowo konfoturą i ozdobiłam cukrowymi posypkami