Camilla0804

Camilla0804

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 285]

Babka rumowa z rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Polecam babkę ucieraną z rodzynkami i nutą rumu, dla podkreślenia smaku dodałam na górę lukier z rumem.

Babka rumowa z rodzynkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Babka rumowa z rodzynkami

 

  • CIASTO:
  • Margaryna – 15 dag
  • Żółtka – 4 szt
  • Białka – 4 szt
  • Cukier puder –15 dag
  • Rum – 2 łyzki
  • Rodzynki –2 łyżki
  • Mąka ziemniaczana –5 dag
  • Mąka pszenna – 20 dag
  • Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
  • POLEWA:
  • Cukier puder –10 dag
  • Rum –1-2 lyżki

Sposób przygotowania:

Babka rumowa z rodzynkami
Margarynę utrzeć, następnie dodawać po 1 żółtku i po części cukru. Wymieszać z mąką ziemniaczaną wymieszaną z mąką pszenną i z proszkiem do pieczenia dodawaną stopniowo po parę łyżek.

Wsypać rodzynki namoczone w rumie, wymieszać.

Białka ubić na sztywno, następnie wymieszać je z ciastem.

Ciasto wylać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy na babkę i piec w średnio nagrzanym piekarniku około 60 minut.

Po przestudzeniu wyjąć z formy i polać glazurą utartą z cukru i rumu. 
Babka     rumowa
babka rumowa polukrowana, widok środka ciasta

Tagi:

babka ciasto