cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Babka drożdżowa ucierana z nadzieniem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Babkę drożdżową piekę tylko raz w roku,ale poświęcam jej najwięcej czasu.Ta jest wzbogacona sporą ilością czekolady.

Babka drożdżowa ucierana z nadzieniem

Składniki:

Babka drożdżowa ucierana z nadzieniem

 

  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 60 g drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 6 żółtek
  • 130 g masła
  • 6-8 łyżek cukru
  • 1 łyżka rumu
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • tłuszcz do formy
  • oraz
  • krem czekoladowy typu Nutella /wg uznania/
  • polewa czekoladowa /gotowa/
  • posypka cukrowo-kakaowa

Sposób przygotowania:

Babka drożdżowa ucierana z nadzieniem
Do letniego mleka dodać drożdże, 2 łyżki mąki ,wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu. Do żółtek dodać połowę cukru i ubić na parze i pozostawić do przestudzenia. W dużej makutrze utrzeć masło z pozostałą częścią cukru. Wciąż ucierając dodać żółtka,cukier waniliowy,rum ,szczyptę soli , wyrośnięty rozczyn i stopniowo przesianą mąkę. Ucierać tak długo,aż masa będzie gładka i lśniąca./A to chwilę trwa/ Dobrze utarte ciasto przykryć czystą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu. Dużą foremkę /użyłam tortownicy wyłożonej wysoko papierem /nasmarować dobrze masłem. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je do formy na 2/3 wysokości. Pozostawić ponownie do wyrośnięcia. Gotową, wyrośniętą babę wstawić do niezbyt gorącego piekarnika, po czym podnieść temperaturę do170-180 st. i piec ok.50-60 min. Upieczoną babkę przestudzić na kratce. Szprycę cukierniczą z długą nasadką napełnić kremem czekoladowym i wbijając końcówkę głęboko w ciasto nadziewać w dowolnych odstępach. Babkę polać polewą czekoladową /użyłam dość sporo gotowej/ i ozdobić dowolną posypką.