Sposób przygotowania:
Babka drożdżowa ucierana z nadzieniem
Do letniego mleka dodać drożdże, 2 łyżki mąki ,wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu. Do żółtek dodać połowę cukru i ubić na parze i pozostawić do przestudzenia. W dużej makutrze utrzeć masło z pozostałą częścią cukru. Wciąż ucierając dodać żółtka,cukier waniliowy,rum ,szczyptę soli , wyrośnięty rozczyn i stopniowo przesianą mąkę. Ucierać tak długo,aż masa będzie gładka i lśniąca./A to chwilę trwa/ Dobrze utarte ciasto przykryć czystą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu. Dużą foremkę /użyłam tortownicy wyłożonej wysoko papierem /nasmarować dobrze masłem. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je do formy na 2/3 wysokości. Pozostawić ponownie do wyrośnięcia. Gotową, wyrośniętą babę wstawić do niezbyt gorącego piekarnika, po czym podnieść temperaturę do170-180 st. i piec ok.50-60 min. Upieczoną babkę przestudzić na kratce. Szprycę cukierniczą z długą nasadką napełnić kremem czekoladowym i wbijając końcówkę głęboko w ciasto nadziewać w dowolnych odstępach. Babkę polać polewą czekoladową /użyłam dość sporo gotowej/ i ozdobić dowolną posypką.