slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1006]

Babka dyniowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na pyszną i prostą w przygotowaniu babkę dyniową. Ciasto wychodzi bardzo delikatne, puszyste oraz wilgotne w środku. Polecam jako słodki dodatek do kawy lub herbaty.

Babka dyniowa

Składniki:

Babka dyniowa

 

  • 1 szkl puree z dyni
  • 3/4 szkl oleju
  • 3 jajka
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 1,5 szkl mąki orkiszowej tortowej (może być pszenna)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • oraz masło i bułka tarta do formy
  • mała foremka na babkę

Sposób przygotowania:

Babka dyniowa
Do kielicha blendera wkładamy puree z dyni, wlewamy olej oraz wbijamy jajka. Blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji i przelewamy do miski.

Następnie wsypujemy cukier puder, mąkę, cynamon i proszek do pieczenia, mieszamy dokładnie aby nie było grudek. Formę na babkę smarujemy masłem oraz wysypujemy bułką tartą.

Do foremki wlewamy ciasto. Wstawiamy formę z ciastem do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez godzinę w 180 stopniach ( do tzw. suchego patyczka).

Wystudzone ciasto możemy posypać cukrem pudrem.