WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 737]

Biszkopt z kremem gruszkowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny, kakaowy biszkopt z delikatnym śmietankowym kremem z kawałkami gruszki i czekoladową polewą.

Biszkopt z kremem gruszkowym

Składniki:

Biszkopt z kremem gruszkowym

Ciasto

Krem

  • 500 ml kremówki
  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3-4 gruszki

Polewa

Sposób przygotowania:

Biszkopt z kremem gruszkowym
Białka ubijamy z cukrem, potem stopniowo dodajemy żółtka i mąki przesiane z proszkiem i kakao. Przelewamy do tortownicy i pieczemy ok 30 minut w 180 stopniach. Studzimy i przekrawamy na pół.

Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i serkiem mascarpone. Dodajemy pokrojone w małe kawałki gruszki, mieszamy i przekładamy ciasto.

Masło rozpuszczamy z cukrem, dodajemy kakao i po lekkim przestudzeniu, polewamy ciasto i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczy.

Podajemy po zastygnieciu w lodówce.