WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1678]

Czekoladowa babka z wiśniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Czekoladowa babka piaskowa z wiśniami ze słoika. Pyszna, delikatna, rozpływajaca się w ustach, dodatkowo polana czekoladą.

Czekoladowa babka z wiśniami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czekoladowa babka z wiśniami

 

Sposób przygotowania:

Czekoladowa babka z wiśniami

ETAP 1:

Masło roztopić i przestudzić. Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę. Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i kakao, a następnie wmieszać do masy jajecznej.

W następnej kolejności dodać cienkim strumieniem roztopione masło i wymieszać. Na koniec dodać wiśnie odsączone z zalewy i jeszcze raz wymieszać. Ciasto przełożyć do formy keksówki o wymiarach 11x25cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać.

Piec ok. 50 minut w 170 stopniach. Wystudzić.

Śmietanę podgrzać i wrzucić do gorącej połamaną na kawałki czekoladę. Wymieszać na jednolitą polewę i polać ciasto.

Schłodzić w lodówce do zastygnięcia polewy. Podawać pokrojone na plastry.

Czekoladowa babka z wiśniami
Babka po wystudzeniu polana czekoladą roztopioną w śmietanie
Czekoladowa babka z wiśniami
Babka po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Czekoladowa babka z wiśniami
Ciasto czekoladowe przełożone do formy keksówki
Czekoladowa babka z wiśniami
Odsączone z zalewy wiśnie dodane do ciasta