Sposób przygotowania:
Czekoladowa babka z wiśniamiETAP 1:
Masło roztopić i przestudzić. Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę. Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i kakao, a następnie wmieszać do masy jajecznej.
W następnej kolejności dodać cienkim strumieniem roztopione masło i wymieszać. Na koniec dodać wiśnie odsączone z zalewy i jeszcze raz wymieszać. Ciasto przełożyć do formy keksówki o wymiarach 11x25cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać.
Piec ok. 50 minut w 170 stopniach. Wystudzić.
Śmietanę podgrzać i wrzucić do gorącej połamaną na kawałki czekoladę. Wymieszać na jednolitą polewę i polać ciasto.
Schłodzić w lodówce do zastygnięcia polewy. Podawać pokrojone na plastry.