Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Babka dyniowa z imbirem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszna i wilgotna babka dyniowa z kandyzowana skórką pomarańczową i dodatkiem świeżo tartego imbiru.

Babka dyniowa z imbirem

Składniki:

Babka dyniowa z imbirem

 

  • półtorej szklanki puree dyniowego
  • 4 jajka
  • 200 g cukru
  • 150 g masła
  • 200 g mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • kandyzowana skórka pomarańczowa
  • świeży imbir

Sposób przygotowania:

Babka dyniowa z imbirem
Do miski przełóż puree dyniowe i dodaj do niego żółtka jaj (białka ubij z cukrem), świeżo starty imbir, kandyzowaną skórkę pomarańczową o raz płynne masło, całość dokładnie połącz.

Do tak powstałej bazy dodaj wcześniej ubitą pianę z białek oraz przesianą mąkę wraz ze spulchniaczami.

Całość delikatnie połącz i przelej do natłuszczonej keksówki. ciasto piecz godzinę w 170 stop.