2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Orzechowy murzynek z polewą czekoladową

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Proste i bezproblemowe ciasto na różne okazje z mielonymi orzechami włoskimi które dodają mu niezwykłego smaku. Ciasto polane czekoladową polewą , jest słodziutkie, wilgotne i podzielne. Polecam.

Orzechowy murzynek z polewą czekoladową

Składniki:

Orzechowy murzynek z polewą czekoladową

 

  • Blaszka 25/30 cm
  • Składniki:
  • 4 duże jajka
  • 1,5 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 25 dag masła
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 7 łyżek wody
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 10 dag mielonych drobno orzechów włoskich
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Dodatkowo:
  • Polewa czekoladowa do polania
  • Orzechy do dekoracji

Sposób przygotowania:

Orzechowy murzynek z polewą czekoladową

ETAP 1:

Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy masło, wsypujemy cukier, oraz cukier waniliowy i ciemne kakao, doprowadzamy do wrzenia, całość gotujemy na małym ogniu dwie minuty.

Zestawiamy z ognia, studzimy, do zimnej mieszanki dodajemy żółtka i miksujemy. Wsypujemy mąkę wymieszaną z mielonymi orzechami włoskimi i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy tylko do połączenia.

Białka ubijamy osobno na gęstą pianę. Dodajemy do masy, delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do wyłożonej pergaminem blaszki o podanych wymiarach. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180*c na grzaniu góra –dół.
Zimne polewamy polewą i dekorujemy połówkami orzechów.
Smacznego!