jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Babka dyniowa - dwukolorowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Temu ciastu zdecydowanie mówię-TAK!!! Jest szybkie w przygotowaniu, wilgotne i pyszne! Lekko korzenny, dyniowy smak jasnej warstwy idealnie łączy się z kakaowym - Polecam!

Babka dyniowa - dwukolorowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka dyniowa - dwukolorowa

 

  • Forma 12x36 cm
  • Składniki:
  • 4 duże jajka,
  • 3 szklanki mąki,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 1 szklanka oleju,
  • 1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta sody
  • ¾ szklanki pure z dyni,
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika,
  • 1,5 łyżki kakao

 

Sposób przygotowania:

Babka dyniowa - dwukolorowa
Jajka wybijamy do miski. Dodajemy do nich cukier i całość miksujemy do uzyskania puszystej masy. W oddzielnej misce mieszamy sypkie składniki: mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawę do piernika. Do ubitych jajek dodajemy wymieszaną mąkę oraz wlewamy olej. Całość dokładnie miksujemy. Tak przygotowane ciasto dzielimy na dwie równe części. Do pierwszej dodajemy 0,5 szklanki pure z dyni, a do drugiej kakao, szczyptę sody oraz pozostałą zmiksowaną dynię. Obie części dokładnie mieszamy. Na przygotowaną blaszkę wykładamy najpierw ciemną warstwę, a następnie jasną. Ciasto wstawiamy do piekarnika na około 50 minut (180°C). Po upieczeniu studzimy.
Babka dyniowa - dwukolorowa
Jajka orz cukier umieszczamy w misce. Ubijamy
Babka dyniowa - dwukolorowa
Sypkie składniki, poza kakao łączymy ze sobą
Babka dyniowa - dwukolorowa
Ciasto dzielimy na dwie części. odpowiednio dodajemy do nich dynie oraz kakao
Babka dyniowa - dwukolorowa
Po dodaniu składników dodatkowych ciasta miksujemy