iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Babka dyniowa z bakaliami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo prosta w przygotowaniu bo tylko mieszana przy pomocy łyżki babka, piękny kolor i aromat to jej dodatkowe plusy.

Babka dyniowa z bakaliami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Babka dyniowa z bakaliami

ciasto:

dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Babka dyniowa z bakaliami

ETAP 1:

Babka dyniowa z bakaliami
Bakalie i czekoladę siekamy dość grubo.

W misce na sucho wymieszać przesianą mąkę z pozostałymi suchymi składnikami, szczyptą soli i bakaliami w drugiej misce ubić jajka z olejem i musem z dyni.

Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać łyżką ( tylko do momentu ich połączenia ) na koniec dodać posiekaną białą czekoladę.

ETAP 2:

Babka dyniowa z bakaliami
Formę smarujemy bardzo dokładnie, aby nam się ciasto nie przykleiło.

Formę do babki wysmarować tłuszczem i grubo wysypać dodatkowymi orzechami wymieszanymi z bułką tartą, przełożyć do niej całe ciasto.

Piec w temp. 180st około 40-45 minut.


Dodatkową czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać wystudzoną babkę.