bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Babka galaretkowa

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 19

Smak dzieciństwa - kolorowe galaretki w jogurtowej zalewie

Babka galaretkowa

Składniki:

Babka galaretkowa

 

  • 4 rozne galaretki (w roznych kolorach)
  • 600 ml jogurtu naturalnego
  • 200 ml śmietany
  • 5lyzeczek zelatyny
  • cukier puder do smaku (ok 2 łyzek)
  • szklanka wody

Sposób przygotowania:

Babka galaretkowa
Galaretki zrobilam wedlug instrukcji na opakowaniu ale zmniejszajac ilosc wod. Nalży dać połowe. Wałam do pojemniczków kwadratowych i dalam na 20 minut do zmarazalnika zeby sie szybko scieły (mozna do lodowki). Gotowe wyjełam i pokroilam w kostke mniejsza, większa jak leciało. Jogurt naturalny wlozylam do miski, wymieszałam ze śmietana i cukrem. Zelatyne rozpuscilam we wrzatku (szklanka) i odstawilam do wystygniecia. Zimną, wlalam do naczynia z jogurtem i wymieszalam dokladnie lyzka. Kostki galaretki wrzucilam do masy jogurtowej, wymieszalam i wlalam do wazy dwoch naczyń, keksowki i małęj formy na babke. Nastepnie schlodzilam deser w lodowce przez noc do calkowitego stezenia. Rano nalałam goracej wody do duzej miski, wsadziłam na kilka sekund formy z galaretkami i przełozyłam zawartosć na talerze. Podałam koleżankom corki pokrojony w plastry.