Babka gryczana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mąkę parzymy na patelni z gorącym tłuszczem, wsypujemy mąkę pszenną i wlewamy tyle zimnej wody (ciągle mieszając) aby ciasto było

Babka gryczana

Składniki:

Babka gryczana

 

Sposób przygotowania:

Babka gryczana
Mąkę parzymy na patelni z gorącym tłuszczem, wsypujemy mąkę pszenną i wlewamy tyle zimnej wody (ciągle mieszając) aby ciasto było średnio gęste. Ciasto solimy, dodajemy rozrobione z odrobiną cukru i ciepłej wody drożdże, mocno wyrabiamy ciasto razem z drożdżami i odstawiamy w ciepłe miejsce. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 200 stopni. Formę smarujemy masłem i wsadzamy do niej wyrośnięte i jeszcze raz wyrobione ciasto. Pieczemy około godziny. Po wyjęciu podajemy na gorąco pokrojoną jak tort. Można ją polać stopionym masłem jako osobne danie, lub jako dodatek do mięsa.