monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Małe strucle makowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Do "normalnej" strucli makowej nie mam ręki. Zawsze mi rośnie ogromna i pęka w tym roku postanowiłam trochę przechytrzyć los i upiekłam małe strucle i wyszły pięknie.

Małe strucle makowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Małe strucle makowe

 

Sposób przygotowania:

Małe strucle makowe

Masa makowa:

Mak zalać wodą. Zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 5 minuty. Zdjąć z ognia, przecedzić przez sito i zostawić na nim przez 20 minut. Zmielić mak w maszynce do mięsa.

ETAP 2:

Małe strucle makowe
dużym nożem posiekać wszystkie bakalie i dodać do miski

Wszystkie bakalie drobno posiekać. Dodać do maku. Wsypać również cukier, dodać miód i masło. Wymieszać.

ETAP 3:

Małe strucle makowe
masę makową postawić na ogień i króko zagotować

Postawić na mały ogień i stale mieszając smażyć aż masło i cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia, odłożyć na bok. Wystudzić.

ETAP 4:

Małe strucle makowe
białko połączyc z masa dzięki temu masa się nie kruszy w cieście

Białka ubić na pianę i wymieszać z masą.

Ciasto:

Małe strucle makowe
wyrobione ciasto zostawić do wyrośniecie na 1-1,5 godziny

Do miski przełożyć mąkę, drożdże oraz cukier, wymieszać. Wbić jajka i znów wymieszać. Dodać ciepłe mleko i wyrobić na jednolite ciasto. Następnie dodawać po kawałku miękkie masło i wyrabiać na gładkie ciasto. U mnie trwało to 10 minut. Przełożyć do miski, przykryć i zostawić do wyrośnięcia na godziny, półtorej.

ETAP 6:

Małe strucle makowe
wyrośnięte i zagniecione pokroić na kawałki

Po tym czasie lekko zagnieść ciasto i rozwałkować na grubość około 1 cm. Pokroić na kawałki o szerokości 5 cm i długości 15.

ETAP 7:

Małe strucle makowe
na każdy pasek ciasta nałożyć masę i zrolować

Lekko rozciągnąć i nałożyć masę makową. Zrolować. Odłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym białkiem.

Piec w 180 stopniach około 22-25 minut.
Wyjąć, ostudzić na kratce.

Lukier:

Z wody i cukru zrobić gęsty lukier. Polać nim strucle.
Smacznego.