Sposób przygotowania:
Małe strucle makoweMasa makowa:
Mak zalać wodą. Zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 5 minuty. Zdjąć z ognia, przecedzić przez sito i zostawić na nim przez 20 minut. Zmielić mak w maszynce do mięsa.
ETAP 2:
Wszystkie bakalie drobno posiekać. Dodać do maku. Wsypać również cukier, dodać miód i masło. Wymieszać.
ETAP 3:
Postawić na mały ogień i stale mieszając smażyć aż masło i cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia, odłożyć na bok. Wystudzić.
ETAP 4:
Białka ubić na pianę i wymieszać z masą.
Ciasto:
Do miski przełożyć mąkę, drożdże oraz cukier, wymieszać. Wbić jajka i znów wymieszać. Dodać ciepłe mleko i wyrobić na jednolite ciasto. Następnie dodawać po kawałku miękkie masło i wyrabiać na gładkie ciasto. U mnie trwało to 10 minut. Przełożyć do miski, przykryć i zostawić do wyrośnięcia na godziny, półtorej.
ETAP 6:
Po tym czasie lekko zagnieść ciasto i rozwałkować na grubość około 1 cm. Pokroić na kawałki o szerokości 5 cm i długości 15.
ETAP 7:
Lekko rozciągnąć i nałożyć masę makową. Zrolować. Odłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym białkiem.
Piec w 180 stopniach około 22-25 minut.
Wyjąć, ostudzić na kratce.
Lukier:
Z wody i cukru zrobić gęsty lukier. Polać nim strucle.
Smacznego.