WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Sernik na ciastkach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Puszysty, delikatny i kremowy sernik na ciastkach, udekorowany polewą czekoladową. Pyszny i łatwy do zrobienia.

Sernik na ciastkach Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Sernik na ciastkach

 

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 1 szklanka cukru
  • 150 g masła
  • 5 jaj
  • 3 płaskie łyżki mąki pszennej tortowej
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • Szczypta proszku do pieczenia
  • 200 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 50 ml śmietany 30%

 

  • Polewa:
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • 50 g czekolady

Sposób przygotowania:

Sernik na ciastkach

ETAP 1:

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem i masłem. Dodać mąkę. Następnie dodawać po łyżce ser. Dalej dodać serek homogenizowany i śmietanę. Dosypać budyń w proszku i wymieszać. Na koncu wmieszać łyżką pianę z białek.

Tortownicę o wymiarach 26x26cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć ciastka. Wyłożyć masę serową.

Sernik piec około godziny w temperaturze 175 stopni. Przed końcem pieczenia obkroic nożem brzegi sernika żeby nie zapadł się. Wystudzić przy uchylonych drzwiczkach.

Czekoladę rozpuścić w gorącej śmietanie i udekorować sernik. Schłodzić przed podaniem.

Sernik na ciastkach
Sernik po wystudzeniu polany polewą czekoladową
Sernik na ciastkach
Sernik na ciastkach po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Sernik na ciastkach
Masa serowa wyłożona na ciastka do tortownicy
Sernik na ciastkach
Masa serowa po wymieszaniu z ubitymi białkami
Sernik na ciastkach
Ciastka markizy i kruche ułożone w tortownicy
Sernik na ciastkach
Ubita piana z białek