Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Ciasto z rodzynkami i kawałkami czekolady

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne i bardzo wilgotne ciasto, bardzo czuć w nim czekoladę. Dla wielbicieli czekolady. Polecam upiec na podwieczorek.

Ciasto z rodzynkami i kawałkami czekolady

Składniki:

Ciasto z rodzynkami i kawałkami czekolady

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 15 dag masła lub margaryny
  • półtorej szklanki mąki tortowej
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 kopiaste łyżki śmietany 18 %
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 łyżki kopiaste łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • pół szklanki rodzynek
  • 5 dag mlecznej czekolady

Sposób przygotowania:

Ciasto z rodzynkami i kawałkami czekolady
1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy, dodajemy śmietanę, śmietankę kremówkę i kakao, nadal ucieramy, na koniec wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę, całość dokładnie ucieramy. Na koniec dodajemy rodzynki i czekoladę pokrojoną w małą kostkę. Dokładnie mieszamy.

2. Pieczenie: Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 25 cm x 21 cm ( ciasto jest dość gęste i takie ma być ). Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem. Upieczone dokładnie studzimy i dowolnie kroimy.

3. Podanie: Gotowe ciasto podajemy. Smacznego życzę.

Rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Blaszka o wymiarach około 25 cm x 21 cm.

Ciasto można upiec w tortownicy o średnicy 23 cm.

Tagi:

ciasto deser