1balbina15

1balbina15

Kucharz
[Przepisów: 14]

Babka jogurtowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Jogurt rozmącić z jajkami, dodać...

Babka jogurtowa

Składniki:

Babka jogurtowa

 

  • 25 dag jogurtu naturalnego
  • 25 dag mąki pszennej
  • 10 dag masła
  • 3 jajka
  • 15 dag cukru pudru
  • łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opakowanie polewy czekoladowej
  • masło i buła tarta do przygotowania formy

 

Sposób przygotowania:

Babka jogurtowa
Jogurt rozmącić z jajkami, dodać cukier puder oraz skórkę cytrynową i dokładnie wymieszać. Masło stopić, przestudzić, wlać do masy jogurtowej i wymieszać. Następnie cały czas mieszając, stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wszystko razem wyrobić na gładki ciasto.Ciasto przelać do, wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą, formy i piec ok 55 minut w temperaturze 180 stopni C. Po ostudzeniu babkę polać polewą czekoladową.