Ola224444444

Ola224444444

Szef Kuchni
[Przepisów: 18]

Babka kajmakowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Arcyprosty w wykonaniu przepis na bardzo dobre ciasto. Dla miłośników kajmakowych wypieków. Przepis na małą blaszkę 8,5 cm/ 22 cm.

Babka kajmakowa Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Babka kajmakowa

 

  • 2 szklanki mąki
  • 12 łyżek oleju
  • jajko
  • pół szklanki cukru
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • szklanka mleka
  • puszka masy kajmakowej (gotowej lub ugotowanej)
  • cukier waniliowy mały
  • gotowa polewa o smaku mlecznej czekolady

 

  • Dla smaku i ozdoby można posypać płatkami migdałów lub pokrojonymi orzechami włoskimi

Sposób przygotowania:

Babka kajmakowa
Mąkę, olej, jajko, cukier, sodę oczyszczoną, mleko, cukier waniliowy i kajmak zmiksować na gładką masę. Wlać do wysmarowanej masłem lub margaryną (taką do pieczenia, np. Palmą czy Kasią) blaszki. Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsiusza. Polać gotową polewą o smaku czekoladowym. Można posypać migdałami lub pokrojonymi orzechami włoskimi.
Babka kajmakowa
Jeśli chcecie zrobić więcej ciasta, lepiej podwoić składniki i zrobić je w większej blasze.