edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Babka kajmakowa

  • 12
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Najpyszniejsza babka, jaką dotychczas jadłam :)

Babka kajmakowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka kajmakowa

 

  • BABKA:
  • 5 jajek
  • łyżka brązowego cukru
  • sok z 1 dużej cytryny
  • 10 dag masła
  • 30 dag masy kajmakowej z puszki
  • 18 dag mąki pszennej – u mnie tortowa
  • 10 dag mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • POLEWA:
  • ok. 10 dag masy kajmakowej – czyli reszta, która została w puszce
  • 2 łyżki śmietanki kremowej 30%
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • DODATKOWO:
  • masło i bułka tarta do formy

Sposób przygotowania:

Babka kajmakowa
Płatki migdałowe uprażyłam na suchej patelni. Obie mąki przesiałam z proszkiem do pieczenia. Formę na babkę wysmarowałam masłem i obsypałam bułką tartą. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 155 stopni z termo obiegiem. Masę kajmakową umieściłam w małym rondelku, dodałam masło i podgrzałam na niewielkim ogniu, mieszając, aby składniki dobrze się połączyły. Oddzieliłam żółtka od białek. Białka ubiłam na sztywno z łyżką cukru trzcinowego. Do piany dodałam, delikatnie mieszając łopatką, żółtka i sok z cytryny, następnie przesiane z proszkiem do pieczenia obie mąki, a na koniec przestudzony kajmak z masłem. Ciasto przelałam do przygotowanej formy i od razu wstawiłam do piekarnika. Piekłam 45 minut, do suchego patyczka. Lekko przestudzoną babkę wyjęłam z formy i dostudziłam na kratce kuchennej. Pozostałą masę kajmakową wymieszałam z kremówką i polałam nią babkę. Wierzch posypałam uprażonymi płatkami migdałowymi. ***Przepis wypatrzyłam na bogu Iziony i dostałam jej zgodę na opublikowanie swojej wersji.
Babka kajmakowa
Masę kajmakową i masło przełożyłam do małego rondelka.
Babka kajmakowa
Kajmak i masło podgrzałam mieszając do uzyskania jednolitego sosu.
Babka kajmakowa
Gotowe ciasto przełożyłam do przygotowanej formy na babkę.
Babka kajmakowa
Babka bezpośrednio wyjęta z piekarnika..

Tagi:

jajko tarta jajka