Sposób przygotowania:
Babka kajmakowa
Płatki migdałowe uprażyłam na suchej patelni. Obie mąki przesiałam z proszkiem do pieczenia. Formę na babkę wysmarowałam masłem i obsypałam bułką tartą. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 155 stopni z termo obiegiem. Masę kajmakową umieściłam w małym rondelku, dodałam masło i podgrzałam na niewielkim ogniu, mieszając, aby składniki dobrze się połączyły. Oddzieliłam żółtka od białek. Białka ubiłam na sztywno z łyżką cukru trzcinowego. Do piany dodałam, delikatnie mieszając łopatką, żółtka i sok z cytryny, następnie przesiane z proszkiem do pieczenia obie mąki, a na koniec przestudzony kajmak z masłem. Ciasto przelałam do przygotowanej formy i od razu wstawiłam do piekarnika. Piekłam 45 minut, do suchego patyczka. Lekko przestudzoną babkę wyjęłam z formy i dostudziłam na kratce kuchennej. Pozostałą masę kajmakową wymieszałam z kremówką i polałam nią babkę. Wierzch posypałam uprażonymi płatkami migdałowymi. ***Przepis wypatrzyłam na bogu Iziony i dostałam jej zgodę na opublikowanie swojej wersji.
zewa
edytaha
Upiecz Ewuniu, jest naprawdę pyszna :)
jaNina
edytaha
Dziękuję Ninko, pyszna na 100% :D
jaNina
Ląduje w ulubionych! :)
edytaha
Cieszę się, ja w tej babie zakochałam się od pierwszego spojrzenia, ale pewnie dlatego, ze uwielbiam kajmak :)
gosia56
edytaha
Niestety Gosiu, masz rację, wprawdzie słodkie, ale tylko wspomnienia :)
2milutka
edytaha
Eeee tam, obejdzie się bez sądu, załatwimy sprawę polubownie: wpadnę do Ciebie na kawałek babeczki :)
2milutka
ok:) zostawię połowę:)
edytaha
:D