Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Babka kakaowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Babka kakaowa to szybki i prosty przepis na ciasto.

Babka kakaowa

Składniki:

Babka kakaowa

 

  • 3 szkl mąka,
  • 15 dag masło,
  • 1 szkl cukier puder,
  • 4 szt jaja,
  • 4 łyżki kakao,
  • 400 ml mleko,
  • 2 łyżeczki proszek do pieczenia,
  • 1/4 łyżeczki aromat rumowy,
  • tłuszcz do formy

 

Sposób przygotowania:

Babka kakaowa
Do miski włożyć masło, dodać cukier i utrzeć na pulchną masę dodając stopniowo po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Do utartych żółtek z masłem dodawać na przemian mąkę z kakao i mleko. Po wyczerpaniu wszystkich składników wlać aromat i dodać sztywno ubitą pianę z białek, wymieszać. Blaszkę wysmarować tłuszczem, wylać ciasto i piec w temp 180 stopni około 50 minut.