kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1407]

Babka kawowa z marchewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na babkę o smaku kawy z dodatkiem marchewki. Ciasto jest bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu. Polecam.

Babka kawowa z marchewką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka kawowa z marchewką

 

  • 4 jajka
  • 1 szkl cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 100 ml oleju
  • 4 łyżki gorącego mleka
  • 3 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 2 solidne garście startej i odciśnietej z soku marchewki
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 1 szkl mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • blaszka 30 x 12
  • papier do pieczenia
  • cukier puder do posypania ciasta

Sposób przygotowania:

Babka kawowa z marchewką
Do mleka wsypujemy kawę i mieszamy, odstawiamy i studzimy. Jajka wybijamy do miski i wsypujemy oba cukry, miksujemy na puszystą masę. Wlewamy olej i kawę, mieszamy. Wsypujemy mąki i proszek do pieczenia, dodajemy startą marchewkę, mieszamy.

Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut. Upieczone ciasto studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Babka kawowa z marchewką
Jajka wybijamy do miki i wsypujemy oba cukry.
Babka kawowa z marchewką
Do masy jajeczno - kawowej dodajemy mxarchewkę.
Babka kawowa z marchewką
Następnie dodajemy mąki i proszek do pieczenia.
Babka kawowa z marchewką
Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.