Sposób przygotowania:
Kostka piernikowa z kremem budyniowym
Ciasto piernikowe:
Masło rozpuszczam i studzę. Jajka ubijam wraz z cukrem na puch. Dodaję miód i rozpuszczone masło. Miksuję. Dodaję mąkę, kakao, przyprawę do piernika, sodę i proszek do pieczenia. Miksuję. Całość piekę w kwadratowej formie do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia przez około 65 minut w 180 stopniach. Studzę. Dzielę na trzy części.
Krem budyniowy:
250 ml mleka zagotowuję z cukrem. W pozostałym rozpuszczam mąkę, budynie i żółtka. Dodaję do gotującego się mleka. Mieszam do momentu powstania gęstego budyniu. Studzę. Miękkie masło ubijam na puch. Dodaję zimny budyń. Miksuję na krem.
Ciasto przekładam kremem budyniowym. Dowolnie dekoruję. Chłodzę w lodówce przez dwie godziny.
Masło rozpuszczam i studzę. Jajka ubijam wraz z cukrem na puch. Dodaję miód i rozpuszczone masło. Miksuję. Dodaję mąkę, kakao, przyprawę do piernika, sodę i proszek do pieczenia. Miksuję. Całość piekę w kwadratowej formie do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia przez około 65 minut w 180 stopniach. Studzę. Dzielę na trzy części.
Krem budyniowy:
250 ml mleka zagotowuję z cukrem. W pozostałym rozpuszczam mąkę, budynie i żółtka. Dodaję do gotującego się mleka. Mieszam do momentu powstania gęstego budyniu. Studzę. Miękkie masło ubijam na puch. Dodaję zimny budyń. Miksuję na krem.
Ciasto przekładam kremem budyniowym. Dowolnie dekoruję. Chłodzę w lodówce przez dwie godziny.