Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Kostka piernikowa z kremem budyniowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Samo ciasto jest szybkie do wykonania. Aromat przypraw piernikowych w sposób łagodny łączy się z kremem budyniowym. Moim zdaniem taka kostka sprawdzi się na różnych uroczystościach.

Kostka piernikowa z kremem budyniowym

Składniki:

Kostka piernikowa z kremem budyniowym

na ciasto piernikowe

na krem budyniowy

Sposób przygotowania:

Kostka piernikowa z kremem budyniowym
Ciasto piernikowe:

Masło rozpuszczam i studzę. Jajka ubijam wraz z cukrem na puch. Dodaję miód i rozpuszczone masło. Miksuję. Dodaję mąkę, kakao, przyprawę do piernika, sodę i proszek do pieczenia. Miksuję. Całość piekę w kwadratowej formie do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia przez około 65 minut w 180 stopniach. Studzę. Dzielę na trzy części.

Krem budyniowy:

250 ml mleka zagotowuję z cukrem. W pozostałym rozpuszczam mąkę, budynie i żółtka. Dodaję do gotującego się mleka. Mieszam do momentu powstania gęstego budyniu. Studzę. Miękkie masło ubijam na puch. Dodaję zimny budyń. Miksuję na krem.

Ciasto przekładam kremem budyniowym. Dowolnie dekoruję. Chłodzę w lodówce przez dwie godziny.