Sposób przygotowania:
Babka cappuccino z kremem kawowym
Babka: Do miski przełożyć pokrojoną w dużą kostkę margarynę. Miskę wstawić na garnek z gotującą wodą i roztopić margarynę. Gdy to nastąpi zdjąć miskę z garnka i dodać cappuccino i dobrze wymieszać. Ostudzić. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, odłożyć na bok. Białka oddzielić do żółtek. Żółtka utrzeć na jasny krem z cukrem i ekstraktem. Mleko lekko podgrzać. Do miski z żółtkami w trzech partiach na przemian dodawać mąkę i mleko i dokładnie wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę. Dodać do ciasta 1/3 piany i delikatnie wymieszać,aby rozluźnić masę. Następnie dodać resztę i delikatnie wymieszać. Przelać do formy.Piec w 180 st około 55-60 minut. Ostudzić zupełnie. Absolutnie zimną babkę rozkroić poprzecznie na 3 części wzdłuż. Krem: Masło wyjąć z lodówki wyjąć jakieś 2-3 godz przed przygotowaniem kremu. Utrzeć ją na lekki i puchaty krem z cukrem i ekstraktem. Dodać kawę i delikatnie wymieszać. Na pierwszy kawałek babki nałożyć krem kawowy i wyrównać. Przykryć drugim kawałkiem i lekko docisnąć. Nałożyć dżem i delikatnie rozsmarować i przykryć ostatnim kawałkiem ciasta. Oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!