Sposób przygotowania:
Babka kawowo-piernikowa z żurawiną
Do miseczki wlać wrzątek , dodać amaretto i wymieszać. Dodać żurawinę, przykryć i odłożyć na około godzinę. Po tym czasie odcedzić i ostudzić. Do rondelka przelać mleko, miód, cukier oraz dodać kawę i pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę. Zagotować. Gotować do rozpuszczenia i połączenia składników. Zdjąć z ognia i ostudzić. Orzechy zmielić lub zmiksować w blenderze. Do miski przesiać mąkę, orzechy, przyprawę do piernika oraz sodę, wymieszać.Białka oddzielić od żółtek. Mieszankę z rondelka przelać do miski i dodać suche składniki i wymieszać delikatnie mikserem. Dodawać po jednym żółtku i lekko wymieszać. Białka ubić na sztywno. Porcjami ubite białka dodawać do ciasta i delikatnie wymieszać,żeby piana nie opadła. Żurawinę wymieszac z mąką ziemniaczaną i dodać do ciasta.Piekarnik rozgrzać do 180 st. Formę do babki wysmarować masłem i wysypać bułką. Piec około 40-50 minut, do suchego patyczka. Ostudzić na kratce. Polewa: Czekoladę podzielić na małe kawałki i dodać do śmietany i ogrzewać aż się roztopi. Ciepłą polać babkę. Posypać cukrem błyszczącym i zostawić do zastygnięcia. Smacznego!