Sposób przygotowania:
Drożdżowy leniwiec z czarną porzeczkąETAP 1:
Do dość sporej miski kruszymy drożdże które posypujemy cukrem wymieszanym z cukrem waniliowym a następnie polewamy ciepłym ale nie gorącym mlekiem.
W następnej kolejności wlewamy oliwę i rozmieszane jaja z żółtkami a na sam wierzch wsypujemy przesianą mąkę pszenną. Całość pozostawiamy na 2 do 3 godzin w ciepłym miejscu.
ETAP 2:
Po tym czasie wszystkie składniki wyrabiamy i ubijamy kilkanaście minut ręką wtłaczając powietrze.
Dużą blachę z piekarnika smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia.
Wykładamy ciasto na blachę i rozkładamy mniej więcej równo.
ETAP 3:
Do miski wkładamy umyte, osuszone a także pozbawione ogonków owoce czarnej porzeczki a następnie wsypujemy do niej cukier waniliowy i mieszamy łyżką aby owoce się ładnie okleiły.
ETAP 4:
Tak przygotowane owoce rozsypujemy na blachę z ciastem.
ETAP 5:
Do miski wkładamy margarynę oraz przesiana mąkę pszenną oraz cukier i całość wyrabiamy aby powstała nam mięciutka kruszonka.
ETAP 6:
Kruszonką posypujemy ciasto. Blachę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 50 minut.
ETAP 7:
Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Cukier puder mieszamy z podgrzanym mlekiem i polewamy placek cienkim strumieniem lukru.