madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 531]

Drożdżowy leniwiec z czarną porzeczką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Lekko wilgotne ciasto drożdżowe z owocami czarnej porzeczki lekką kruszonką a całość polana mlecznobiałym lukrem.

Drożdżowy leniwiec z czarną porzeczką

Składniki:

Drożdżowy leniwiec z czarną porzeczką

Ciasto

  • 15 dag drożdży
  • 1,5 szkl cukru
  • 1,5 szkl oliwy
  • 1 i 1/5 szkl mleka
  • 6 jaj
  • 3 żółtka
  • 1 cukier waniliowy
  • 6 i 3/4 szkl mąki

Owoce

  • 30 dag czarnej porzeczki
  • 1 cukier waniliowy

Kruszonka

lukier

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

Drożdżowy leniwiec z czarną porzeczką

ETAP 1:

Drożdżowy leniwiec z czarną porzeczką
Wszystkie składniki w misce pozostawiamy w ciepłym miejscu

Do dość sporej miski kruszymy drożdże które posypujemy cukrem wymieszanym z cukrem waniliowym a następnie polewamy ciepłym ale nie gorącym mlekiem.

W następnej kolejności wlewamy oliwę i rozmieszane jaja z żółtkami a na sam wierzch wsypujemy przesianą mąkę pszenną. Całość pozostawiamy na 2 do 3 godzin w ciepłym miejscu.

ETAP 2:

Drożdżowy leniwiec z czarną porzeczką
Układamy ciasto na blasze wyłożonej papierem

Po tym czasie wszystkie składniki wyrabiamy i ubijamy kilkanaście minut ręką wtłaczając powietrze.

Dużą blachę z piekarnika smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia.

Wykładamy ciasto na blachę i rozkładamy mniej więcej równo.

ETAP 3:

Drożdżowy leniwiec z czarną porzeczką
Owoce czarnej porzeczki mieszamy z cukrem waniliowym

Do miski wkładamy umyte, osuszone a także pozbawione ogonków owoce czarnej porzeczki a następnie wsypujemy do niej cukier waniliowy i mieszamy łyżką aby owoce się ładnie okleiły.

ETAP 4:

Drożdżowy leniwiec z czarną porzeczką
Czarną porzeczką z cukrem posypujemy ciasto

Tak przygotowane owoce rozsypujemy na blachę z ciastem.

ETAP 5:

Drożdżowy leniwiec z czarną porzeczką
Składniki zagniatamy w miękką kruszonkę

Do miski wkładamy margarynę oraz przesiana mąkę pszenną oraz cukier i całość wyrabiamy aby powstała nam mięciutka kruszonka.

ETAP 6:

Drożdżowy leniwiec z czarną porzeczką
Ciasto pieczemy w 170 stopniach

Kruszonką posypujemy ciasto. Blachę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 50 minut.

ETAP 7:

Drożdżowy leniwiec z czarną porzeczką
Cienkim strumieniem lukru polewamy ciasto

Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Cukier puder mieszamy z podgrzanym mlekiem i polewamy placek cienkim strumieniem lukru.