Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 315]

Sernik z bananami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo smaczny puszysty sernik z dodatkiem bananów,bakalii oblany polewą czekoladową. Idealny do filiżanki kawy.

Sernik z bananami

Składniki:

Sernik z bananami

 

  • 2 kg sera białego 2 razy zmielonego
  • 2 szkl.cukru
  • 1 kostka masła
  • 12 jajek
  • 1 zapach cytrynowy
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 kopiata łyżka mąki krupczatki
  • 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 cukier waniliowy
  • skórka starta z 1 sparzonej cytryny i sok wyciśnięty z cytryny
  • 3 łyżki skórki pomarańczowej smażonej w cukrze
  • 5 dag rodzynek
  • 2 duże banany

dodatkowo:

  • gotowa polewa czekoladowa
  • cukiereczki kolorowe ozdobne

Sposób przygotowania:

Sernik z bananami
Masło stopić i ostudzić.

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrami,następnie dodawać po łyżce zmielony ser.

Gdy ser dobrze utarty wlewać powoli wystudzone masło ciągle ucierając.

Następnie wsypać mąki, wymieszać, dodać zapach cytrynowy, skórkę z cytryny i pomarańczy i rodzynki, dodajemy banany obrane i pokrojone w plasterki skropione sokiem z cytryny,wymieszać.

Ubić pianę z białek na sztywno. Delikatnie połączyć z masą serową. Na spód blaszki wyłożonej papier do pieczenia placków równo rozsmarować masę serową.

Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180-190 stopni i piec przez ok.1 godziny.

Gdy sernik całkowicie ostygnie wyciągamy go z blaszki.

Wierzch sernika polewamy przygotowaną wg przepisu na opakowaniu polewą czekoladową i dekorujemy ozdobnymi cukiereczkami.

Tagi:

ciasto sernik