Sposób przygotowania:
Babka knedlikowa z sosem
1) Podgrzanym mlekiem zalać bułki pokrojone na kawałki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzanej połowie masła zaszklić cebulę. Dodać natkę i dusić przez kilka chwil.
2) Piekarnik nagrzać do 180st. C. Jajka rozbić, Oddzielając żółtka od białka. Resztę masła utrzeć na kremową masę z żółtkami i dodać do bułek razem z zeszkloną cebulą i orzechami. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i też dodać do ciasta. Całość przyprawić solą i pieprzem.
3) Formę natłuścić , napełnić masą i przykryć folią aluminiową. Następnie ustawić ją na blasze, nalać na blachę gorącej wody i piec 1 godz.
4) Cebulę na sos obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Dodać mąkę, podlać mlekiem oraz śmietanką i przyprawić solą i pieprzem. Dusić 10 min., po czym dodać ser i roztopić go w sosie. Rzeżuchę obciąć nożyczkami, opłukać i dodać do sosu. Babkę podawać podlaną sosem.
2) Piekarnik nagrzać do 180st. C. Jajka rozbić, Oddzielając żółtka od białka. Resztę masła utrzeć na kremową masę z żółtkami i dodać do bułek razem z zeszkloną cebulą i orzechami. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i też dodać do ciasta. Całość przyprawić solą i pieprzem.
3) Formę natłuścić , napełnić masą i przykryć folią aluminiową. Następnie ustawić ją na blasze, nalać na blachę gorącej wody i piec 1 godz.
4) Cebulę na sos obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Dodać mąkę, podlać mlekiem oraz śmietanką i przyprawić solą i pieprzem. Dusić 10 min., po czym dodać ser i roztopić go w sosie. Rzeżuchę obciąć nożyczkami, opłukać i dodać do sosu. Babkę podawać podlaną sosem.