kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1407]

Babka kokosowa z orzechami laskowymi i marchewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na bardzo pyszną babkę o smaku kokosowym. Ciasto jest dość ciężkie, ale szybkie w przygotowaniu. Polecam o kawy.

Babka kokosowa z orzechami laskowymi i marchewką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka kokosowa z orzechami laskowymi i marchewką

 

  • 3 jajka
  • 3/4 szkl cukru
  • 1 szkl mleka kokosowego
  • 1/2 szkl oleju
  • 2 solidne garście startej i odciśnietej z soku marchewki
  • 2 szkl mąki pszennej
  • 3/4 szkl mąki kokosowej
  • 1 szkl orzechów laskowych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • blaszka 30 x 12
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

Babka kokosowa z orzechami laskowymi i marchewką
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, wlewamy olej i mleko kokosowe, mieszamy. Dodajemy obie mąki, proszek do pieczenia i miksujemy. Dodajemy orzechy i marchewkę, mieszamy i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nacinamy wzdłuż nożem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut.

Ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Babka kokosowa z orzechami laskowymi i marchewką
Wybite jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.
Babka kokosowa z orzechami laskowymi i marchewką
Do masy dodajemy mleko, olej, mąki i proszek do pieczenia.
Babka kokosowa z orzechami laskowymi i marchewką
Ciasto przekładamy do blaszki i nacinamy nożem.
Babka kokosowa z orzechami laskowymi i marchewką
Babkę po upieczeniu wyjmujemy z blaszki i studzimy.