SUPERPRZEPIS

Babka kokosowo-kakaowa

  • renatka1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Babka kokosowo-kakaowa Więcej zdjęć (5)

Ciasto jest pyszne i wilgotne, nie schnie szybko.

Składniki:

Babka kokosowo-kakaowa

 

  • 5 jaj
  • 1 szkanka oleju
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki wiórek kokosowych
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyzki kakao
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Babka kokosowo-kakaowa
Białka ubić mikserem z cukrem kryształem i cukrem waniliowym na "sztywno", następnie dodać żółtka i nadal ubijać. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej dodawać na przemian mąkę z proszkiem, wodę i olej - do wyczerpania składników. Cały czas mieszać mikserem. Następnie ciasto podzielić na dwie części. Do jednej części dodać kakao, a do drugiej wiórki kokosowe, wymieszać. Brytfankę natłuścić i obsypać bułką tartą, nakładać ciasto na środek brytfanki w następujący sposób:3 łyżki ciasta kokosowego, na to 3 łyżki ciasta kakaowego, do wyczerpania składników, piec w 180 stopniach. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Babka kokosowo-kakaowa
Białka odzielić od żółtek, ubić z cukrem i dodać żółtka.
Babka kokosowo-kakaowa
Następnie dodawać mąkę z proszkiem, olej i wodę, mieszać mikserem.
Babka kokosowo-kakaowa
Ciasto podzielić na 2 części, do pierwszej dodać kakao, a do drugiej kokos.
Babka kokosowo-kakaowa
Zdjęcie przedstawia jak należy wykładać ciasta do brytfanki.